niedziela, 2 marca 2014

Masło orzechowe

Jednoskładnikowy przepis na przepyszne masło orzechowe. Potrzebujecie jedynie orzeszków arachidowych! Podprażcie je chwilę na patelni. Następnie wrzućcie do malaksera z ostrym ostrzem i zmielcie, tak aby powstały małe kawałeczki orzeszków. Odsypcie małą miseczkę, a resztę  miksujecie dalej ok. 10 minut. Gdy powstanie gęsta, płynna masa wrzućcie kawałki orzeszków. Masło orzechowe crunchy jest gotowe! Można je przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do 2 tygodni. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Przyłożę się do masła, ale przedtem muszę wykorzystać zapasy orzechy włoskiego. :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze kupowałam gotowe. A tu taki prosty sposób na zrobienie samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nie wiedziałam, że jest takie proste w wykonaniu;) Trzeba troszkę poczekać aż utworzy się masa, bo na początku trochę nie chciało mi się wierzyć, że z tych pokruszonych orzeszków coś wyjdzie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam masło orzechowe, a te w sklepach często ma nieciekawy skład :/ Także koniecznie spróbuję zrobić je sama!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie będziesz żałować, prosty skład i pyszny smak :)

      Usuń