Jednoskładnikowy przepis na przepyszne masło orzechowe. Potrzebujecie jedynie orzeszków arachidowych! Podprażcie je chwilę na patelni. Następnie wrzućcie do malaksera z ostrym ostrzem i zmielcie, tak aby powstały małe kawałeczki orzeszków. Odsypcie małą miseczkę, a resztę miksujecie dalej ok. 10 minut. Gdy powstanie gęsta, płynna masa wrzućcie kawałki orzeszków. Masło orzechowe crunchy jest gotowe! Można je przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do 2 tygodni. Smacznego!
Przyłożę się do masła, ale przedtem muszę wykorzystać zapasy orzechy włoskiego. :P
OdpowiedzUsuńZawsze kupowałam gotowe. A tu taki prosty sposób na zrobienie samemu :)
OdpowiedzUsuńTeż nie wiedziałam, że jest takie proste w wykonaniu;) Trzeba troszkę poczekać aż utworzy się masa, bo na początku trochę nie chciało mi się wierzyć, że z tych pokruszonych orzeszków coś wyjdzie;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe, a te w sklepach często ma nieciekawy skład :/ Także koniecznie spróbuję zrobić je sama!
OdpowiedzUsuńNa pewno nie będziesz żałować, prosty skład i pyszny smak :)
Usuń