piątek, 22 sierpnia 2014

Kasza jaglana zapiekana z serem i owocami

Dziś obiecany przepis na słodką jaglankę. Idealna na deser lub śniadanie. Do jej przyrządzenia zainspirował mnie przepis z dietetycznie w kuchni. Ja jednak wolę kaszę ugotowaną na mleku. Prawie każdy owoc będzie tu pasował, więc znajdźcie swoją ulubioną wersję! :) Dlaczego warto ją jeść? <klik>


Składniki na jedno naczynie do zapiekania 14x21:
30g kaszy jaglanej (2,5 łyżki)
5 łyżek mleka
3/4 szklanki borówek
40g twarogu
1/2 banana
1 łyżeczka miodu
szczypta soli

Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki.
2. Wsypujemy ją do wrzącego się mleka, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na malutkim ogniu 15-20 minut. (w między czasie dodaję parę razy odrobinę wody, ponieważ kasza bardzo szybko wchłania mleko).
3. Banan ucieramy widelcem z twarogiem, dodajemy łyżeczkę miodu i borówki (część owoców zostawiamy do posypania wierzchu). Można dorzucić odrobinę wanilii. 
4. Połowę ugotowanej kaszy rozkładamy na dno naczynia do zapiekania, a następnie wylewamy na nią pastę serowo-owocową. Kruszymy na wierch pozostałą część kaszy i dekorujemy borówkami, które nam pozostały.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st przez 25 minut.
Smacznego!



2 komentarze: