niedziela, 26 stycznia 2014

Rozgrzewający obiad podano

Polecam wam Chili con carne. Kolorowo i smacznie. Przyrządza się bardzo łatwo, a zjada ze smakiem.























Potrzebne wam będą:
1 papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów w puszce
500g mięsa wołowego lub wieprzowego
100g boczku (ale nie jest konieczny, robiłam wersję light)
2 łyżki przyprawy do chili con carne ( jest bardzo ważna, bo zawiera kumin rzymski)
1 łyżka oregano
szczypta soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki
2 łyżki sosu sojowego
szklanka bulionu wołowego

1. Na patelni smażymy cebulę z czosnkiem, słodką papryką, oregano i przyprawą do chili con carne. Dodajemy mięso
2. Przyprawiamy sosem sojowym i cukrem. Wlewamy puszkę pomidorów i dusimy na małym ogniu przez ok 15 minut.
3. Dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy kolejne 10 minut.
4. Dokładamy fasolę i kukurydzę. Dusimy przez 3 minuty.
5. Na koniec podlewamy bulionem wołowym.
6. Podajemy z ryżem.
                                                                                                                       Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz