piątek, 10 stycznia 2014

Zamienniki masła

Wracam do was po świąteczno-noworocznym lenistwie;)

Kanapki na śniadanie, do pracy, na kolację. To dosyć częsty obraz naszej codziennej diety. Jeśli wybierasz ciemny chleb pełnoziarnisty - masz plusa, bo dostarczasz solidną porcję błonnika, którego stale brakuje w naszej diecie. Ale co z masłem, margaryną, którą dodajemy do chleba? Oczywiście 30% naszej diety powinny stanowić tłuszcze, ale może warto zastanowić się nad jakimś zdrowszym zamiennikiem naszego smarowidła? Mam dla was kilka propozycji.

1. Włoski misz masz
Sos pomidorowy, który stanowi bazę spaghetti, lazanii, czy pizzy idealnie pasuje do kanapek z szynką, serem i innymi dodatkami. Wypróbowane! Stosuję poniższy przepis:

1 puszka odsączonych pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki bazylii
2 łyżki oregano
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka soku z cytryny



2. Hummus

Kremowe smarowidło z nutą sezamu sprawdza się wyśmienicie. Wasze kanapki nabierają smakowitego aromatu;) Przepis już gościł na blogu -tutaj odsyłacz.





3. Pasta z czerwonej fasoli
Stanowi idealną bazę do waszych kanapkowych kompozycji. Ostatnio wypróbowana z serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Przepis:

1 puszka czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli


4. Francuski szyk - tapenada
Coś co zmieni charakter nie jednej kromki! Przepis:

10 czarnych oliwek
10 zielonych oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka kaparów
2 fileciki anchois, odsączonych z oleju
2 łyżki oliwy
szczypta pieprzu
kilka kropel octu balsamicznego


5. Mexican time - guacamole
Na koniec zielona maź, która prędzej wygląda na maseczkę niż na coś, co można zjeść ze smakiem. Przepis:

1 awokado
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki posiekanej cebulki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tabasco lub szczypta chili
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka kolendry
1 łyżka oliwy







zdjęcie fasoli, guacamole i oliwek: http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

4 komentarze:

  1. Dobre propozycje, żeby sobie urozmaicić kanapki :]
    ...we 'włoskim misz masz' według mnie powinna się znaleźć jeszcze kapka jakiegoś zdrowego tłuszczu... ;]
    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się te "zastępniki" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładny przegląd:) do pomidorowego dodałabym choć trochę oliwy z oliwek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że się podobają:) jasne można dodać do pomidorowego oliwy, ale trzeba dobrze odsączyć pomidory żeby konsystencja nie była zbyt lejąca.

    OdpowiedzUsuń