Jesień w pełni, więc sezon na dynię trwa. Lubię ją za piękny kolor i wielofunkcyjność. Padło na zupę krem z dyni. W prawdzie sama smakuje dosyć mdło, ale dzięki towarzystwie bulionu i przypraw prezentuje się idealnie.

1,5kg dyni
1l bulionu warzywnego
2 papryki czerwone
przyprawy: curry, sól, starty imbir, pieprz, słodka i ostra papryka - wg uznania
Wykonanie:
1. Paprykę i dynię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z odrobiną oleju. Pieczemy w 220st przez 40 minut.
2. Upieczone warzywa przestudzić i zdjąć z nich skórkę (zapiekanie warzyw zdecydowanie ułatwia ten etap).
3. Dynię i paprykę dodać do wcześniej ugotowanego bulionu warzywnego i zmiksować blenderem.
4. Doprawić do smaku i gotowe. Podawać z grzankami.
Smacznego!
uwielbiam dynię pod każdą postacią!
OdpowiedzUsuńJa nie specjalnie ale spróbuję
UsuńKrem z dyni jest moim faworytem tej jesieni, jeżeli chodzi o wykorzystanie dyni :)
OdpowiedzUsuńDynia love!
OdpowiedzUsuńtak tak, dynię trzeba podkręcać różnymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńDawno nic tutaj się nie działo... gdzie jakieś fajne przepisy?
OdpowiedzUsuńNie jadłam kremu z dyni, ale kiedyś na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńKrem z dyni pychotka :) Akurat rozpoczyna się okres ;) A ciasto lubisz też robić dyniowe? :) Palce lizać, polecam!
OdpowiedzUsuńZupa krem z dyni to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu w moim domu. Uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuń