niedziela, 26 października 2014

Sezon na dynię

Jesień w pełni, więc sezon na dynię trwa. Lubię ją za piękny kolor i wielofunkcyjność. Padło na zupę krem z dyni. W prawdzie sama smakuje dosyć mdło, ale dzięki towarzystwie bulionu i przypraw prezentuje się idealnie.






















Składniki:
1,5kg dyni
1l bulionu warzywnego
2 papryki czerwone
przyprawy: curry, sól, starty imbir, pieprz, słodka i ostra papryka - wg uznania

Wykonanie:
1. Paprykę i dynię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z odrobiną oleju. Pieczemy w 220st przez 40 minut.
2. Upieczone warzywa przestudzić i zdjąć z nich skórkę (zapiekanie warzyw zdecydowanie ułatwia ten etap).
3. Dynię i paprykę dodać do wcześniej ugotowanego bulionu warzywnego i zmiksować blenderem.
4. Doprawić do smaku i gotowe. Podawać z grzankami.
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. uwielbiam dynię pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem z dyni jest moim faworytem tej jesieni, jeżeli chodzi o wykorzystanie dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak tak, dynię trzeba podkręcać różnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nic tutaj się nie działo... gdzie jakieś fajne przepisy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam kremu z dyni, ale kiedyś na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krem z dyni pychotka :) Akurat rozpoczyna się okres ;) A ciasto lubisz też robić dyniowe? :) Palce lizać, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupa krem z dyni to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu w moim domu. Uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń