czwartek, 30 stycznia 2014

Pomarańcza i imbir

Macie ochotę na niecodzienny smak obiadu? Strzałem w dziesiątkę będzie kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym. Pyszna odskocznia!























Składniki na 2 porcje:
1 filet z kurczaka
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka dżemu pomarańczowego
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 ząbek startego czosnku
1/2 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki pieprzu
2 łyżki octu ryżowego lub winnego
szczypta soli
1 łyżka miodu
szczypta słodkiej papryki

1.Kurczaka kroimy w paseczki i oprószamy solą.
2. Pozostałe składniki mieszamy i gotujemy 5 minut.
3. Po ostygnięciu marynaty dodajemy kurczaka i odstawiamy (najlepiej na noc do lodówki).
4. Wkładamy kurczaka do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w 190st przez ok 20 minut, podlewając marynatą.
5. Z pozostałej części marynaty robimy sos (rozrabiamy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej w odrobinie marynaty, a następnie dodajemy do reszty i zagotowujemy).
6. Podajemy z ryżem (przyprawiłam go również imbirem).
Smacznego!

Przepis z kwestiasmaku :)

3 komentarze:

  1. świetne połączenie! chętnie kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisałam sobie przepis. Muszę kiedyś wypróbować, bo brzmi bardzo kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  3. musze wreszcie się skusić i zrobić te pyszności ale zamiast octu dodam oliwę z oliwek może ta od develey nie jest zła, a osttnio poszukiwalam dość długo jakiejś konkretnej. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń