czwartek, 19 grudnia 2013

Quiche, czyli tarta


Przedstawiam wam przepis na tartę z kiełbasą, karmelizaowaną cebulką i pomidorkami cherry. W sam raz na obiad lub kolację.



Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki (pół na pół pszenna z pełnoziarnistą)
100g masła
2 jaja
szczypta soli

Farsz:
1 duża cebula
4 kiełbaski myśliwskie
6 łyżek śmietany lub jogurtu greckiego
8 pomidorków cherry
3 jaja
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
1. Wyrób ciasto i schłodź w lodówce pół godziny.
2. Wyłóż dno tarty ciastem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 190ᵒC.
3. Cebulę zeszklij na patelni, kiełbaskę pokrój w kostkę. W misce roztrzep 3 jaja ze śmietaną, dodaj przyprawy i kiełbasę.
4. Wyłóż cebulą na upieczony spód. Wylej farsz i dodaj na wierzch pomidorki.
5. Zapiekaj 30 minut w 190ᵒC. Smacznego!

1 porcja (1/5 tarty) dostarcza:








Przepis: Smaki Życia nr 01/2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz